G House

*

*

PROJECT: G House

PLACE/TIME: Nicosia, CY, 2019

STATUS: Pending Building Permission

 

 

DESIGN TEAM: Christiana Ioannou, Christos Papastergiou

*

*

G House

‘July, 18.00 and as the sun starts to set after a hot summer day, the enclosed garden shadowed by the date-trees, becomes a refuge chilled, for the hours to come, by the pleasant  Nicosian night breeze’

This is a ground level house in a suburb of Nicosia. The place is a former agricultural area once at the periphery of the wider metropolitan Nicosia, which now becomes an epicentre, however still retaining qualities of its old landscape. We placed the house at the south-west corner of a big plot. The house is designed around an outdoor void, a garden that faces south. The garden is linked visually, but also functionally with a northern porch that overlooks the unbuilt part of the plot which is still cultivated as a wheatfield. The living space intermediates in-between the southern enclosed garden and the northern porch and offers transparency and permeability. The house is organised in two levels following the slight sloped landscape of the plot. The bedrooms face east in order to take advantage of the warming effect of the morning sun and to be cool during the afternoon hours. The western part is protected by the sun during the sunset, but a linear window is placed at a sun-protected part of the west façade in order to leave the pleasant summer west-breeze of the area to permeate the house.

 

The house, which is now pending building permission, is equipped with solar panels and passive energy parametres, such as 80mm insulation, low-e glasses and protection of openings by recesses in built mass and horizontal shades.

*

*

*